Düzeltme ve Cevap Hakkının Kullandırılmaması <
DÜZELTME VE CEVAP YAYINLANMAZ İSE NE YAPILACAK?
0 Yorum
23408
06-12-2022

Hakkınızda çıkan bir haber ya da yazıya karşı düzeltme ve cevap (tekzip) hakıknızı kullanmak istediniz, ilgili haber veya yazıyı yayınlayan kuruma başvurdunuz ama tekzibiniz yayınlanmadıysa ne yapılması gerekir? Bu yönde bir çok soru almaktayız. 

Basın Kanunu'nun ''Düzeltme ve cevabın yayımlanmaması'' başlıklı 18/3. maddesinde: ''Düzeltme ve cevap yazısının yayımlanmaması veya 14 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartlara uyulmaksızın yayımlanması hallerinde hâkim ayrıca, masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak üzere, bu yazının iki internet haber sitesi ile tirajı yüzbinin üzerinde olan iki gazetede ilân şeklinde yayımlanmasına da karar verir.'' hükmü düzenlemektedir. 

Buna göre, eğer düzeltme ve cevap hakkınızın kullanılması engelleniyor ise, bu durumda bulunduğunuz yerdeki Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurmanız gerekmektedir. Sulh Ceza Mahkemesi, yukarıda belirtilen maddedeki gibi karar verecektir. 

Ancak burada yapılması gereken bir şey daha vardır. O da tekzip metnini yayınlamayan yazı işleri müdürü hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusnda bulunulmaktır. Zira kanunda emredici olarak düzenlenen hususu yerine getirmeyen yazı işleri müdürü, bu fiilinden sorumlu olacaktır. 

Sulh Ceza Mahkemesi'nden kararı çıkardınız, ilgili muhataba tebliğ ettiniz ama Sulh Ceza'nın kararına rağmen tekzibiniz yayınlanmıyor, hala muhatap direniyor ise ne yapılması gerekir? 

Böyle bir durumda yapılması gereken 2 şey vardır. 

1- Basın Kanunu 18/1; Sulh Ceza Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararına uymayan sorumlu müdür ve sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili hakkında adli para cezası öngörmüştür. Cevap ve düzeltme yapma kararı veren Sulh Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu yerdeki Cumhriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerekir. 

2- 5651 Sayılı Kanun; Sulh Ceza Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararını uygulamayan içerik, yer ve erişim sağlayıcılarının da ayrıca cezalandırılması gerektiğini belirtmiştir. Bu maddenin tatkbiki için yine Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunulması gerekir.

Av. Bayram Yüksekkaya

 

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

SİLAHLA KASTEN YARALAMA SUÇUNUN ZAMANAŞIMI NE KADARDIR?

AİLE KONUTU ŞERHİNİ EŞİM OLMADAN TAPUDA İŞLETEBİLİR MİYİM?

DÜZELTME VE CEVAP YAYINLANMAZ İSE NE YAPILACAK?

SEGBİS KARARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

TUTUKLAMA KARARI NASIL VERİLİR?

ADANA'NIN EN İYİ AĞIR CEZA AVUKATI

ZİNAYA DAYALI BOŞANMA DAVASINDA AKLA TAKILANLAR

CEZA YARGILAMASINDA SEGBİS

TUTUKLAMA HAKKINDA SORULARA CEVAPLAR

DURUŞMADAN BAĞIŞIK TUTULMA KAVRAMI

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADLİ SİCİL KAYDI NASIL ALINIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADARDIR?