BOŞANMA DAVASI NEDİR?

BOŞANMA DAVASI NEDİR?

Boşanma davası; geçerli olarak kurulduğu yönünde herhangi bir itiraz bulunmayan evliliğin, taraflardan birinin yahut da ikisinin birden isteği üzerine, yetkili ve görevli mahkeme tarafından sona erdirilmesi için açılan davadır.

 

anlaşmalı boşanma               çekişmeli boşanma

Boşanma davası kesinleştiği anda, evlilik son bulmuş olur. Geleceğe yönelik etki doğurur. Boşanma davası ile birlikte, boşanmaya sebep olan olaya veya olaylara bağlı olarak maddi-manevi tazminat talep edilebilir, gerek davayı açan eş lehine gerekse de çocuk var ise müşterek çocuklar lehine nafaka talep edilebilir, müşterek çocuk veya çocukların velayetlerinin verilmesi talep edilebilir, nafakalar ve çocukların velayetleri konusunda, ortak konutta ikamet etme gibi konularda boşanma davası içerisinde tedbir kararları istenebilir.

Ancak; ziynet alacağı, mal paylaımı gibi boşanmanın maddi sonuçlarına ilişkin konulara ilişkin taleplere ilişkin davalar, boşanma davasından ayrı bir dava olarak açılması gereklidir. Çünkü bu konularda ancak boşanma kesinleştikten sonra hüküm kurulabileceğinden ve boşanma davası kesinleştikten sonra incelemeler yapılabileceğinden, bu davalara boşanma davası ile bakılması usul olarak mümkün değildir. Hatta boşanma davası ile birlikte açılan ziynet veya mal paylaşımı davaları hakkında ayırma kararı verilir ve başka bir numara ile kaydedilerek ayrı bir dava olarak görülür.

11.05.2023 tarihinde yayınlandı.