ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Çekişmeli boşanma davası, karşı tarafın boşanmaya neden olan en az bir kusuru olduğunu veya iki tarafta kusurlu ise karşı tarafın daha kusurlu olduğunu ispat ederek boşanmaya karar verilmesi talebiyle açılan bir davadır.

 

anlaşmalı boşanma       çekişmeli boşanma

Bundan dolayı, çekişmeli boşanma davası dilekçesinde, yukarıda belirtilen karşı tarafın boşanmaya sebep olan kusurlar ve bu kusurlara dair olaylar belirtilmelidir. Kısa, öz ve önemli noktalar belirtilerek bu hususlar dilekçede yazılmalıdır. Aynı şekilde evliliğin ne zaman yapıldığı, müşterek çocuk var mı, kusura dair ileri sürülen olaylara dair deliller, her bir delilin hangi olayla ilgili olduğu belirtilmek üzere açıkça yazılmalıdır. Eğer deliller dava açanın elinde ise 2 nüsha olarak mahkemeye sunulacaktır. Eğer deliller elde olmayıp da bir kurumdan getirtilmesi gerekiyorsa (örneğin telefon arama, banka kayıtları gibi dökümler isteniyorsa ilgili kurumlara yazı yazılması için) bu konuda açıkça talepler dile getirilmelidir. Aynı şekilde maddi manevi tazminat talebi, nafaka ve velayet talebi var ise gerekçeleri ile bu hususlara dair kısa ve öz açıklamalar yapılmalıdır.

Bu şekilde oluşturulan dilekçe, kimlik fotokopisi ve dilekçede bahsedilen ve elde edilen deliller dilekçenin ekine eklenerek 2 nüsha olarak görevli ve yetkili mahkemeye başvurulmalıdır.

11.06.2023 tarihinde yayınlandı.