ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA DELİLLER NELERDİR?

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA DELİLLER NELERDİR?

Çekişmeli boşanma davalarında, karşı tarafın kusurunu veya daha ağır kusurlu olduğunu ispat etmek için, hukuka uygun tüm deliller mahkemede SÜRESİ İÇERİSİNDE ileri sürülebilir. Tüm davalarda olduğu gibi çekişmeli boşanma davalarında da hukuka uygun olmayan deliller, mahkemece karara esas alınamayacağı gibi, kişisel sorumluluğa da sebep olabilir.

Şu ayrımı açıkça belirtmek gerekmektedir. Tüm davalarda olduğu gibi çekişmeli boşanma davalarında da her şey delil olarak mahkemeye sunulabilir. Siz mahkemeye bir delil sunarken, mahkeme “bu delil hukuka aykırı, bunu dosyaya koyamam” diyemez, sizin delil olarak sunduğunuz her ne ise bunu alır dosyaya ekler. Ancak, daha sonra karşı tarafın itirazı ile veya mahkemenin kendiliğinden yaptığı delil incelemesi neticesinde delilin hukuka aykırı olduğu tespit edilir ise, bu delil lehinize olmasından çok aleyhinize sonuç doğurabilir.

 

anlaşmalı boşanma       çekişmeli boşanma

Örneğin, eşinin evde özel kasasında bulunan ve ne olduğu belli olmayan ancak uyuşturucu olduğundan şüphelenilen madde mahkemeye delil olarak sunulur ise mahkeme “bunun uyuşturucu madde olma ihtimali var ise bunu alıp mahkeme emanetine alamam” diyemez, maddeyi alır ve direkt olarak kriminale inceleme için göndererek delil incelemesi yapar. Normal usul bu şelidedir. Tabi ki maddenin satışı, bulundurulması ve kullanılması yasak olan uyuşturucu bir madde olduğu tespit edildiğinde  davalı eş hakkında hem cezai işlem yapılır hem de bu inceleme raporu boşanma davasında kuvvetli bir delil olarak yer alır. ANCAK karşı taraf yani maddenin sahibi olan eş, bir yandan bu maddenin kendisine ait, özel şifre ile korunmuş bir kasada bulunduğunu, kendisinin izni olmadan kasasının açılmasına hiçbir zaman muvafakat etmediğini, yasal bir arama kararına uygun olarak da kasanın açılmadığını, bundan dolayı hukuka aykırı delil olduğunu ileri sürerek, uyuşturucu maddeyi dosyaya sunan taraf için suç duyurusunda bulunur, diğer yandan da hakkında uyuşturucu madde bulundurmaktan açılan soruşturmaya da hukuka aykırı delil itirazında bulunarak soruşturmayı boşa düşürebilir. Böylece örnekteki davalı eş hem dosyaya sunulan delili boşa çıkaracak hem davacı eş hakkında cezai sorumluluğuna dair başvuruda bulunacak hem de davacı eşi “hukuk tanımaz, özel hayata hiçbir şekilde özen göstermeyen bir kişi” ilan ederek boşanma davasında aleyhine sunulan bir delilden hareketle karşı tarafın evlilik boyunca taşıdığı bir kusur olarak bunu ileri sürebilecektir. Örnekte de görüldüğü gibi, mahkemeye sunulan delillerin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

11.07.2023 tarihinde yayınlandı.