EVLİLİĞİN İPTALİ İLE BOŞANMA AYNI ŞEY Mİ?

EVLİLİĞİN İPTALİ İLE BOŞANMA AYNI ŞEY Mİ?

Evliliğin iptali ile boşanma kurumları aynı şey değildir ve sonuçları da farklıdır.

 

anlaşmalı boşanma               çekişmeli boşanma

Evliliğin iptali kurumunda, “geçersiz bir evlilik” söz konusudur. Yani evlilik, daha baştan geçersizdir. Ancak boşanmada, geçerli bir evliliğin sonlandırılması söz konusudur. Sonuçları bakımından da farklılık gösteren evliliğin iptali ve boşanma kararları, sebep-sonuç bakımından tamamen birbirinden farklı kurumlardır.

Unutulmamalıdır ki boşanma davası ile "evlilik iptal" edilmemektedir, "evlilik sonlandırılmaktadır". Bu nedenle boşanma geleceğe yönelik etki doğururken, evliliiğin iptali geçmişe yönelik sonuçlar doğurur. Çünkü boşanma davasında gerçek ve şartları gerçekleşmiş bir boşanma söz konusu iken, evliliğin iptalinde sakat bir evlilik vardır. Evlilikteki sakatlıkların bazıları evliliği en baştan geçersiz kılarken, bazıları ileri sürüldüğü an eviliği geçersiz kılmaktadır. 

Örneğin, boşanma davası devam eder iken eşlerden biri ölür ise, boşanma davası konusuz kalacağından taraflar birbirlerine mirasçı olabilir. Ama mutlak butlanla batıl olan bir evlilik ile açılan evliliğin iptali davası devam eder iken taraflardan biri ölse dahi davaya devam edilerek, tarafların sakat evlilik ile birbirlerine mirasçı olma durumu ortadan kaldırılabilir.

Bu nedenle evliliğin iptali ile boşanma davalarını birbirleriyle karıştırmamak gerekmektedir. 

11.05.2023 tarihinde yayınlandı.