EVLİLİĞİN İPTALİ NEDİR?

EVLİLİĞİN İPTALİ NEDİR?

Medeni Kanun’da düzenlenen evlilik şartlarının bir veya bir kaçının eksik olmasına rağmen gerçekleştirilen, geçersiz olan evliliğin tespit edilerek iptal edilmesine "evliliğin iptali", evliliğin iptali için açılan davaya da “evliliğin iptali davası” denilmektedir.

 

anlaşmalı boşanma               çekişmeli boşanma

Medeni Kanun’da evliliğin hangi şartlarda geçersiz olduğunu ayrıntılı olarak düzenlemiştir. Medeni Kanun madde 145 ve devamı maddelerinde evliliğin mutlak ve nispi geçersizlik hallerini belirtmiştir.

Bu itibarla;

Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması evliliğin mutlak suretle geçersiz olmasına neden olur. Bununla birlikte; taraflardan en az biri; evlilik sırasında ayırt etme gücünden geçici yoksun ise, evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği hâlde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa, eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse, eşinin namus ve onuru hakkında doğrudan doğruya onun tarafından veya onun bilgisi altında bir başkası tarafından aldatılarak evlenmeye razı olmuşsa, kendisinin veya altsoyunun sağlığı için ağır tehlike oluşturan bir hastalık kendisinden gizlenmişse, korkutularak evlendirilmiş ise, evliliğin iptali davası açmak suretiyle evliliğin geçersizliğini ileri sürebilir.

11.05.2023 tarihinde yayınlandı.