EVLİLİKTE ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN TEHDİT - BOŞANMA
EVLİLİKTE ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN TEHDİT - BOŞANMA
0 Yorum
12192
05-04-2024

boşanma davalarında tehdit

MAKALEYİ SESLİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN!!!!

 

Tehdit, boşanma davalarında çok karşılaşılan bir suç türüdür. Boşanma sebebi olarak tehdit, boşanma davalarında sıkça dile getirilir. Bunların bazıları gerçekten var olan tehditler olmakla birlikte bazıları maalesef sırf boşanma davasını kazanmak için dile getirilen iftiralardır. Bu nedenle, eğer tehditten bahsediliyorsa çok iyi araştırılması ve ispat edilmesi gereklidir. Tabi ceza hukuku bakımından tehdit ile boşanma hukuku açısından tehdit kavramları aynı anlama gelmemekle birlikte her ikisinin de ispat hukuku bakımından farklılıklara sahip olması, işi daha da çetrefilli hale getirmektedir. 

Boşanma davalarında tehdit konusunu bir kenara bırakarak, yazımızın konusuna döner isek; evliliğin belki de en önemli unsuru ve tabi boşanma davalarında da en çok kötüye kullanılan unsuru, müşterek çocuklardır. Taraflar, birbirlerini çoğu zaman müşterek çocuk üzerinden vurmak isterler ve insan psikolojisinin evrensel doğası bireyi bu yönde savunma yapmaya iter. 

Boşanma sürecinde veya boşanmaya sebep olan süreçte eşler, çocuklar üzerinden karşı tarafa hamle yapmayı ve müşterek çocukla ilgili her durumu karşı tarafa bir baskı unsuru olarak kullanmayı çok severler. İşte müşterek çocuk için bile olsa karşı tarafa hamle yapmak ve haklı çıkmak için yapılan girişimlerde tehditte bulunulması, tehditte bulunan kişiyi boşanma davasında haksız bir konuma getirir. 

Başka bir ifade ile çocuk üzerinden karşı tarafa yüklenme psikolojisi, eşleri öyle bir boyuta getirir ki, haklı bir serzenişte bulunurken dahi kantarın topuzunu aşarak tehditvari konuşmak, konuşan eşi haklı iken haksız konuma getirebilir. 

Örneğin Yargıtay'ın önüne gelen bir olayda, erkeğin "çocuğa bir şey olsun seni bitiririm, çocuğa bir şey olsun hepinizi benzin döküp yakmazsam" şeklinde bir mesaj eşine gönderdiği tespit edilmiştir. Burada belki de erkek haklı bir serzenişte bulunmuş olabilir, çocuğu ile ilgili bir tehlike sezmiş ve baba olma psikolojisiyle bu mesajı göndermiş olabilir. İşte örnek verilen davada da Yargıtay, erkeğin bu mesajı göndermesini, hiçbir incelemeye girmeden, incelemeye girse de şekli bir inceleme yapmasından dolayı, ceza davasında tehdit suçundan ceza almış olması hasebiyle erkeği haksız görmüş hatta karşı tarafın kusurlarından daha ağır bir kusur olarak değerlendirmiştir. İlgili kararı incelemek için buraya tıklayın!!!

Belirtilen nedenlerle, müşterek çocuğu koruma amacıyla dahi olsa tehdit kavramına dahil olabilecek kelimeler sarf etmek, boşanma davası sürecinde bir kusur olarak değerlendirilecek hatta ağır bir kusur sayılabileceği açıktır. Unutulmamalıdır ki boşanma davalarında karşı tarafı tehdit etmek, karşı tarafın kişilik haklarına saldırı niteliğinde de olduğundan, boşanma dışında ayrıca manevi tazminat ödenmesine hükmedilmesini gerektirecektir. 

 

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Adli Sicil Kaydı ve Arşiv Kaydı Silinir Mi?

Aile Konut Şerhi

ANLAŞMALI BOŞANMA VE BOŞANMA PROTOKOLÜ

ATATÜRK ALEYHİNE SUÇLAR

BOŞANMA DAVALARINDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT

BOŞANMA DAVASI

GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME SUÇU

7406 SAYILI KANUN İLE TCK'DA VE BİR KISIM KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

CEZA DAVALARINDA TENSİP ZAPTI NEDİR?

TENSİPLE TAHLİYE NEDİR?

ESAS HAKKINDA MÜTALAA NEDİR?

İŞLENEMEZ SUÇ

MEŞRU SAVUNMA

ORGANİZE SUÇLULUK

SUÇUN DEREBEYLERİ

CEZA AVUKATININ YOL HARİTASI

KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU

SUÇA YARDIM ETME

TCK MD 1 - CEZA KANUNUNUN AMACI

TCK MADDE 267 İFTİRA SUÇU

YAĞMA (GASP) SUÇU

UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE TİCARETİ YAPMA SUÇU

TEFECİLİK SUÇU ÜZERİNE

TUTUKLAMA NEDİR?

HİÇ KİMSE KONUŞMAYA ZORLANAMAZ!

CEZA KANUNLARINI BİLMEMEK MAZERET DEĞİLDİR

BOŞANMA DAVALARINDA CİNSEL KUSUR İDDİALARI

KISITLAMA KARARI VE AVUKATIN HAKLARI

CEZA YARGILAMASINDA SONRADAN DEĞİŞEN - ÇELİŞEN İFADE

YARGITAY KURAL OLARAK MADDİ VAKIA DENETİMİ YAPAMAZ

CİNSEL SUÇLARDA NASIL BİR AVUKATA İHTİYACIN VAR?

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇLARINDA HİYERARŞİ VE İSPAT SORUNU BİR KARAR İNCELEMESİ

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI

EVLİLİKTE ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN TEHDİT - BOŞANMA

HUKUKUN YASAKLADIĞI PUSULA: SUÇ YOLU (ITER CRIMINIS)

KASTEN ÖLDÜRME SUÇLARINDA TAHRİK

EŞİNE ŞEREFSİZ DEMEK BOŞANMA SEBEBİ Mİ?

CEZA SORUŞTURMASI VE YARGILAMASINDA AVUKATIN YERİ VE ZORUNLU-İSTEĞE BAĞLI MÜDAFİLİK

KATALOG SUÇ GEREKÇESİYLE TUTUKLAMA VE ANAYASA'YA AYKIRILIK SORUNU