TAHLİYE OLAN KİŞİ TEKRAR TUTUKLANIR MI? <
TAHLİYE OLAN KİŞİ TEKRAR TUTUKLANIR MI?
0 Yorum
3790
29-05-2024

Tarafımıza gelen sorulara toplu bir şekilde cevap vermeye ve bilgilendirmeye devam ediyoruz. 

Son zamanlarda "tahliye olan sanık tekrar tutuklanır mı", "cezaevinden çıkan birini tekrar cezaevine alırlar mı", "sanık tahliye olduktan sonra hakkında tekrar tutuklama kararı verilebilir mi" şeklinde bir çok soru gelmektedir. 

Başta belirtelim ki burada tartıştığımız konu "tahliye kararı verilen sanık/şüpheli hakkında yine aynı yargılamada tutuklama kararı verilip verilemeyeceği"dir. Yoksa bir yargılamadan tahliye olan şüpheli/sanık hakkında bir başka yargılamadan tutuklama verilebilir hatta bir dosyadan tutuklu bulunan bir şüpheli/sanık hakkında başka bir dosyadan ikinci kez tutuklama kararı verilebilir. 

Öncelikle şu noktayı tespit etmekle başlayalım: "Tahliye" kararı "ileride vazgeçilemez, geri dönülemez bir karar, kazanılmış bir hak" değildir. Bu nedenle hakkında tahliye kararı verilen bir sanık/şüpheli hakkında tekrar tutuklama kararı verilmesine engel bir hukuki kural yoktur. 

Ancak tahliye olan bir kişinin tekrar aynı yargılamada tutuklanmasına karar verilmesi "istisnai" bir durumdur. 

Uygulamada daha çok, yargılama devam ederken hakkında tutuklama ve sonrasında tahliye kararı verilen sanık/şüpheli hakkında, hükümle beraber verilen ceza miktarı göz önüne alınarak tekrar tutuklama kararı verilmesi karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte tutuklandıktan sonra tahliye edilen fail, yargılama devam eder iken hakkında çok aleyhe bir delil ortaya çıkarsa ya da tutuklama şartlarından birini gerçekleştirdiği yönünde bir delil elde edilir ise (tanıklara baskı yapmak, kaçmaya hazırlanmak, adil yargılamayı sekteye uğratacak fiillerde bulunmak vs.) tutuklanması kaçınılmaz olabilmektedir. 

Bu nedenle "bir kere tahliye olduktan sonra tekrar tutuklama olmaz" şekilndeki görüş, doğru değildir. 

Burada değinilmesi gereken başka bir konu ise "hükmün / cezanın kesinleşmesi" durumudur. Tutuklama, yargılama devam eder iken şüpheli ve/veya sanık hakkında uygulanan bir tedbirdir. Burada hakkında tutuklama ya da daha sonra tahliye kararı verilen kişi açısından kesinleşmiş bir karar bulunmamaktadır. Ancak, sanık hakkında verilen ceza hükmü kesinleştikten ve infaz aşaması başladığında şahsın tutuklanarak cezaevine gönderilmesi söz konusu olacaktır. Bu aşamadaki "tutuklama", yargılama devam eder iken verilen "tutuklama" kurumundan farklıdır. Hükümlü olarak cezayı infaz nedeniyle cezaevine gönderilen bir kişi hakkında cezaevinden çıkma şartları, yargılama aşamasında tutuklu bulunan kişiden farklıdır. (Daha fazla bilgi için tıklayın!).

 

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

SİLAHLA KASTEN YARALAMA SUÇUNUN ZAMANAŞIMI NE KADARDIR?

AİLE KONUTU ŞERHİNİ EŞİM OLMADAN TAPUDA İŞLETEBİLİR MİYİM?

DÜZELTME VE CEVAP YAYINLANMAZ İSE NE YAPILACAK?

SEGBİS KARARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

TUTUKLAMA KARARI NASIL VERİLİR?

ADANA'NIN EN İYİ AĞIR CEZA AVUKATI

ZİNAYA DAYALI BOŞANMA DAVASINDA AKLA TAKILANLAR

CEZA YARGILAMASINDA SEGBİS

TUTUKLAMA HAKKINDA SORULARA CEVAPLAR

DURUŞMADAN BAĞIŞIK TUTULMA KAVRAMI

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADLİ SİCİL KAYDI NASIL ALINIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADARDIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

BOŞANMA DAVALARINDA ÖZEL YETKİ OLMAYAN VEKALETNAME VE MAHKEME

TUTUKLU VEYA HÜKÜMLÜLER CEZAEVİNDEN NASIL TAHLİYE OLUR?

TAHLİYE OLAN KİŞİ TEKRAR TUTUKLANIR MI?

EK SAVUNMA HAKKI NE DEMEKTİR?

SEN ERKEK DEĞİLSİN - BOŞANMA - POZİTİF AYRIMCILIK