Tutuklama Nedir? <
TUTUKLAMA NEDİR?
0 Yorum
29960
26-12-2022

Hakkında en çok spekülasyon yapılan, tanımı ve şartları konusunda en çok araştırma yapılan ceza hukuku kavramı belki de tutuklama kavramıdır.

Tutuklama, en kısa ve net tanımı ile, temel hak ve özgürlüklerin belki de en önemlisi olan “özgürlük” hakkının, hukuka uygun usul ve esasa dayalı olarak kısıtlanmasıdır.

Peki Türkiye’de yaşayan insanlar için tutuklama kavramı ne anlam ifade etmelidir?

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesinde bu konuya ilişkin ayrıntılı bir düzenleme bulunmaktadır. Hukuki kavram bu şeklide tanımlanmışsa da uygulamanın bu şekilde olduğunu yani kanunda yazılan şartlara bağlı kararlar verildiğini söyleyebilmemiz mümkün değildir.

İlgili düzenleme incelendiğinde, tutuklama gibi önemli bir kısıtlamanın çok sıkı şekil ve usul şartlarına bağlandığı görülmektedir. Tutuklama şartlarının varlığının SOMUT olarak gösterilmesi konusu, özellikle önem arz etmektedir.

Peki uygulama bu şekilde midir? Tabi ki hayır!

Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu “hak ihlali” kararları incelendiğinde, belirlememizin doğru olduğu görülecektir. Zira Anayasa Mahkemesi bir çok kararında da belirttiği gibi uygulamada, tutuklama kararlarında; hiç de öyle kanunda yazdığı gibi, tutuklama şartlarının incelendiği, tutuklamanın şartlarının var olup olmadığı konusunda ayrıntılı ve hukukun gerektirdiği şekilde bir araştırma yapıldığı konusunda hiçbir açıklamaya yer verilmediği, SOMUT olgu konusunda kanun açıkça önem vermesine rağmen kararlarda somut olguya hiç değinilmediği görülmektedir.

Uygulamada, bir soruşturma nedeniyle Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesi alınan şüpheli, tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiğinde, Sulh Ceza Hakimliği, Cumhuriyet Savcısının tutuklama istemini değerlendirecektir. İşte bu değerlendirme aşamasında karşımıza Anayasa madde 19, CMK md. 100 çıkmaktadır. Hakim, şüpheliyi tekrar sorguya çekecek, şüphelinin müdafisini (avukatını) dinleyecek ve daha sonra kararını verecektir. İşte bu karar aşamasında hakim, Anayasa madde 19 ve CMK md. 100’de belirtilen şartlara göre dosyayı incelemeli, kararını vermeli ve kararında Anayasa madde 19 ve CMK md. 100’e göre inceleme yapıldığına dair somut olguları belirtmeli ve kararını gerekçelendirmelidir.

Fakat uygulamada, bu hiç de böyle olmamaktadır. Çok kısa bir süre dosyayı inceleyen hakim, şüphelinin daha önce verdiği (emniyette ve savcılıkta) ifadelerin doğru olup olmadığını, eğer doğruysa bu ifadelere ekleyecek bir husus olup olmadığını sorar, şüpheli müdafisini dinler ve DAHA ÖNCE DOSYAYI İNCELEME AŞAMASINDA ŞÜPHELİNİN TUTUKLANMASINA KARAR VERMİŞ İSE yine daha önce katibin bilgisayarında matbu bir şekilde yazılmış tutuklama kararındaki suç ve şahıs isimleri değiştirilerek, kararını yayınlar!!!

İşte Anayasa Mahkemesi ve Türkiye aleyhine verilen AİHM‘nin bu konudaki kararlarında, hep bu hususlardan dolayı ülkemiz tazminata mahkum edilmekte, uluslararası camiada itibar kaybetmektedir. Hukuka aykırı bir şekilde özgürlüğü kısıtlanan şahsın hayatındaki yıkımdan hiç bahsetmiyoruz.

Tüm bu anlatılanlar ışığında, tutuklama kavramı bakımından Türkiye yargısı maalesef hep sınıfta kalmaktadır. Yapılması gereken, bu konuda yasal başvuru yollarının sonuna kadar tüketilmesi, haksız tutuklama veren yargı mensuplarının bu konuda en azından dolaylı yönden ikaz edilmesi, avukatların bu konuda sabırla yol almaları gerekmektedir. Yoksa bu gidişle ülkemizde tutuklamanın, sosyolojik anlamda ölüm ile aynı manaya geleceğini tahmin etmek, hiç de zor olmayacaktır.

(Bu yazı tarafımızca, nasill.com isimli web sitede yayınlanmıştır)

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Adli Sicil Kaydı ve Arşiv Kaydı Silinir Mi?

Aile Konut Şerhi

ANLAŞMALI BOŞANMA VE BOŞANMA PROTOKOLÜ

ATATÜRK ALEYHİNE SUÇLAR

BOŞANMA DAVALARINDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT

BOŞANMA DAVASI

GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME SUÇU

7406 SAYILI KANUN İLE TCK'DA VE BİR KISIM KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

CEZA DAVALARINDA TENSİP ZAPTI NEDİR?

TENSİPLE TAHLİYE NEDİR?

ESAS HAKKINDA MÜTALAA NEDİR?

İŞLENEMEZ SUÇ

MEŞRU SAVUNMA

ORGANİZE SUÇLULUK

SUÇUN DEREBEYLERİ

CEZA AVUKATININ YOL HARİTASI

KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU

SUÇA YARDIM ETME

TCK MD 1 - CEZA KANUNUNUN AMACI

TCK MADDE 267 İFTİRA SUÇU

YAĞMA (GASP) SUÇU

UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE TİCARETİ YAPMA SUÇU

TEFECİLİK SUÇU ÜZERİNE

TUTUKLAMA NEDİR?

HİÇ KİMSE KONUŞMAYA ZORLANAMAZ!

CEZA KANUNLARINI BİLMEMEK MAZERET DEĞİLDİR

BOŞANMA DAVALARINDA CİNSEL KUSUR İDDİALARI

KISITLAMA KARARI VE AVUKATIN HAKLARI

CEZA YARGILAMASINDA SONRADAN DEĞİŞEN - ÇELİŞEN İFADE

YARGITAY KURAL OLARAK MADDİ VAKIA DENETİMİ YAPAMAZ

CİNSEL SUÇLARDA NASIL BİR AVUKATA İHTİYACIN VAR?

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇLARINDA HİYERARŞİ VE İSPAT SORUNU BİR KARAR İNCELEMESİ

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI

EVLİLİKTE ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN TEHDİT - BOŞANMA

HUKUKUN YASAKLADIĞI PUSULA: SUÇ YOLU (ITER CRIMINIS)

KASTEN ÖLDÜRME SUÇLARINDA TAHRİK

EŞİNE ŞEREFSİZ DEMEK BOŞANMA SEBEBİ Mİ?

CEZA SORUŞTURMASI VE YARGILAMASINDA AVUKATIN YERİ VE ZORUNLU-İSTEĞE BAĞLI MÜDAFİLİK

KATALOG SUÇ GEREKÇESİYLE TUTUKLAMA VE ANAYASA'YA AYKIRILIK SORUNU